Braziliaanse president noemt angst voor coronavirus ‘hysterisch’ en wil dagelijks leven weer oppakken


Braziliaanse president noemt angst voor coronavirus ‘hysterisch’ en wil dagelijks leven weer oppakken
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de angst voor het coronavirus ‘hysterisch’ en wil dat bestuurders de coronamaatregelen in zijn land weer terugdraaien. ,,We moeten terug naar de normale situatie”, zei de rechts-populistische president gisteren in een toespraak.

Eerder deed hij het virus af als ‘een fantasie’, vergelijkbaar met een klein griepje, ondanks dat er wereldwijd sinds vorig jaar december meer dan 400.000 mensen besmet raakten en meer dan 18.000 mensen eraan zijn overleden. De uitspraken kwamen Bolsonaro op veel kritiek te staan. In Brazilië zijn meer dan 2.000 mensen besmet, bijna 50 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.

Trump

Bolsonaro lijkt dezelfde lijn te volgen als zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Die zei dinsdag dat de Amerikaanse economie rond Pasen, op 12 april, weer moet gaan draaien.

Tijdens de speech van de Braziliaanse president demonstreerden mensen in het hele land tegen zijn uitspraken door op potten en pannen te slaan. Volgens opiniepeilingen is de populariteit van Bolsonaro tijdens de coronacrisis gedaald.

Eerder deze maand ontstond verwarring over de vraag of Bolsonaro zelf besmet was geraakt met het coronavirus en mogelijk zelf de Amerikaanse president Trump had besmet tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. Volgens Braziliaanse media was na een eerste test het nieuwe coronavirus effectief vastgesteld en Fox News meldde dat Bolsonaro’s zoon Eduardo dat nieuws bevestigde. Maar die laatste verklaarde later dat zijn vader toch negatief testte. Trump liet zich ook testen en was naar eigen zeggen niet besmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *