OKB en Oppositie laaiend over staken werkzaamheden Hoofdstembureau

Mevrouw van Dijk-Silos geeft in een officiële reactie namens het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) in een interview met de nieuwszender ABC aan, dat de verklaring van ondervoorzitter Eric Grauwde van het Centaal Hoofdstembureau (CHS) hoofdstembureau niet klopt. De heer Eric Grauwde is tevens districtscommissaris ( DC) van Paramaribo Zuid-West.
Mevrouw van Dijk- Silos geeft aan dat hetgeen in de verklaring van de heer Grauwde staat, absoluut niet waar is.

De afspraak was dat medewerkers van het OKB om 10:00 uur bij het CHS naar binnen zouden gaan. Om 9:40 uur stonden de medewerkers van het OKB voor de deur, maar hen werd de toegang geweigerd door de agent die voor de deur stond. Er werd aan hen gezegd dat er niemand, met uitzondering van het publiek, naar binnen mocht, zolang het CHS niet voltallig was. Mevrouw van Dijk- Silos vraagt zich dan ook af hoe het mogelijk is dat het publiek wel naar binnen mocht en de medewerkers van het OKB niet? Volgens haar klopt het verhaal dat het vanwege Covid was niet, omdat het publiek wel is toegelaten en er op een later moment pas de mededeling kwam om het NIS te onruimen, omdat op dat moment pas bleek dat er iemand met Covid in het gebouw is geweest.

Mw van Dijk-Silo verklaart een beroep te doen op de heer Grauwde, om de staatsmedia niet te misbruiken om een verhaal dat gebaseerd is op leugens te verspreiden, mede nog wel in de hoedanigheid van DC. Het is volgens haar simpel om te zeggen dat je de opdracht hebt gegeven om mensen tegen te houden, maar dat je bent vergeten dat de mensen van OKB daar ook tussen zitten. Mevrouw van Dijk- Silos betreurt het dat Suriname zo laag is gezonken dat mensen niet eens meer de wet kunnen naleven, maar overgeleverd zijn aan het gram van personages, die denken dat ze met ‘powerplay’ verder kunnen komen.

Mevrouw van Dijk- Silos vindt het dan ook spijtig te moeten constateren dat het Nationaal Informatie Instituut (NII) zich, als doorgeefluik van het Hoofdstembureau, heeft laten misbruiken zonder om een weerwoord te vragen. Het OKB moet volgens mevrouw van Dijk- Silos al maanden lang beledigingen slikken van het hoofdstembureau en ze geeft aan dat deze actie dan ook de druppel was. Het OKB heeft dan ook besloten zich terug te trekken en op een andere manier achteraf controle uit te voeren door het authentieke materiaal, dat in hun bezit is, te vergelijken met de uiteindelijke uitslag van het hoofdstembureau.

In een reactie op de beschuldigingen van Mw van Dijk-Silos zegt DC Eric Gauwde en tevens ondervoorzitter van het CHS, dat hij betreurt dat hij op zo een onsmakelijke manier in het nieuws wordt gebracht. Hij zegt in een video van Het Nationaal Instituut dat hij vanwege de recentelijke ontwikkelingen rondom Covid-19 genoodzaakt was zijn mensen in bescherming te nemen. Verder geeft hij aan dat hij om die reden de medewerkers van het commissariaat Zuid-West de opdracht heeft gegeven zich terug te trekken en te wachten op verdere instructies. Volgens DC Grauwde werden daardoor ook de medewerkers van andere instanties de toegang geweigerd.

De oppositiepartijen zeggen in een artikel van Starnieuws dat zij vinden dat het OKB zich niet moet terugtrekken, maar juist nu druk moet uitoefenen op het hoofdstembureau om de werkzaamheden zo snel mogelijk te hervatten. Daarom vinden zij dat men snel weer door moet gaan met het afronden van zaken, aangezien er geen wettelijk grondslag is voor het staken van de werkzaamhedenen. De oppositiepartijen roepen daarom het OKB op deze onrechtmatigheid onmiddelijk op te heffen.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/58917

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *